Humus z warzywami

on

Przepis 1 ubogi

  • ½ pomidora
  • ¼ papryki
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 łyżki humusu
  • Szczypiorek
humus-i-pomidor
humus i pomidor

Przepis 2 na bogato

  • Sałata – rzymska z mieszanki w opakowaniu
  • Marchewka pokrojona w słupki
  • Łyżeczka czerwonej cebuli
  • Oliwki
  • Ser Delaktis – łagodna wersja niby fety favity
  • 3 łyżki humusu
  • Papryka czerwona
  • ½ łyżeczki czarnuszki
humus-i-marchew
humus i marchew

Uwagi: Humus dostępny w sklepach zawiera pewien często stosowany do konserwowania warzyw składnik. Nie jest to najgorszy z możliwych konserwantów i osobiście uważam, że nadrabiamy zdrowie z  nawiązką jedząc przy okazji jedną z 5 codziennych porcji warzyw.

Testowałam humus z Biedronki, Lidla i Piotra i Pawła. Mają różną zawartość procentową cieciorki i pasty sezamowej. Konserwantów nie ma ten z Piotra i Pawła ale jest za to strasznie słony – bo sól to przecież konserwant – patrz suszone solone mięso, śledzie z beczki itp. Najbardziej smakuje mi ten z Biedronki szczególnie w wariacji z trzema smakami, ostrym i paprykowym.