Pudełko nr 1: Śniadanie Smoothie przepis tutaj.
Pudełko nr 2: Drugie śniadanie
Owsianka – podgrzewamy w mikrofali i wszyscy w biurze pytają co tak ładnie pachnie.
- Mleko,
- Płatki owsiane bezglutenowe z certyfikatem. Płatki owsiane bez certyfikatu odpadają, są przetwarzane w młynach wraz ze zbożami glutenowymi i potrafią mieć zawartość, „śladowych ilości glutenu” np. 20% – 30% – mnie nie śmieszy. W pakiecie zapalenie żołądka i wszystkie inne rozrywki z tym związane, które następują później i oznaczają 2 do 3 tygodni chorowania.
- 3 śliwki suszone,
- Garść rodzynków,
- Cynamon,
- pół łyżki masła orzechowego,
- Pół łyżki miodu (opcjonalnie).
Pudełko nr 3 – wege obiad
Sos beszamelowy z serem Lazur
- Pół szklanki mleka,
- Kostka sera lazur,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- Sól,
- Ew. czosnek i pieczarki
Wrzucamy do garnka mleko, ser i przyprawy, gotujemy na małym gazie aż ser się roztopi i połączy z mlekiem. Może się pienić – nie powinno. Na koniec rozrabiamy łyżeczkę mąki w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do garnka, zestawiamy z gazu i mieszamy szybko żeby nie zrobiły się gluty. Na początku gotowania można dodać pokrojone cienko pieczarki.
Do tego kasza gryczana, czerwona soczewica, feta i marchewka z groszkiem podgrzana na patelni z masłem.
Pudełko nr 4, po obiedzie, warzywne wersja 1
- 4 marchewki marwitki
- 4 łyżki groszku z puszki
- Łyżka oliwek
- 3 plasterki szynki z indyka
- ¼ ogórek świeży
- Łyżka tartego sera ala parmezan
- 3 pomidorki koktajlowe
Pudełko warzywne wersja 2:
- 3 rzodkiewki
- 4 marchewki marwitki
- ½ śliwki
- ½ jabłka
- 5 plasterków krakowskiej suchej
- ¼ ogórka szklarniowego
- ½ łyżki tartego parmezanu
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ¼ gruszki
Koń by się najadł 😛
I tak codziennie dźwigam taki zestaw do pracy. A dupa rośnie.