Bataty pieczone z rozmarynem i dorszem

on

Bataty plus rozmaryn – połączenie perfekcyjne. Słodkość słodkiego ziemniaka potrafi mdlić. Testowałam przepis na kaszotto z kaszą gryczaną i batatami i mnie raczej nie zachwyciło. Smak słodkiego ziemniaka jest dla kuchni polskiej czymś zupełnie niezrozumiałym. W końcu to królestwo smaków kwaśnych, pieprznych i słonych. Jedynym akceptowanym słodkim dodatkiem do dań obiadowych jest suszona śliwka w bigosie. W niektórych kręgach powoli przebija się żurawina do kaczki.

Przepis:

  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • Łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • Filet z dorsza
  • Inne warzywa? Np. marchewka posypana imbirem lub pietruszka.

Blachę wyłożyć papierem, położyć pokrojone bataty, polać olejem, posypać rozmarynem, wybełtać coby olej był na frytkach, żeby się dobrze piekły.

bataty-ziemniak
Tak, to jest porcja dla jednej osoby na jeden obiad :P

Wbrew przepisowi piec około 40 min, gdy bataty będą prawie gotowe położyć kawałek dorsza, posolić, popieprzyć piec 10-15 min.

Uwagi: Zwykły ziemniak potrzebuje w piekarniku większej temperatury i więcej czasu. Pieczenie obu rzeczy na raz wymaga trochę uwagi, bo albo mamy spalone bataty albo surowe ziemniaki.

bataty-marchew

Źródło jak zwykle nieoceniona kwestia smaku:

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_frytki_z_batatow/przepis.html