Bataty plus rozmaryn – połączenie perfekcyjne. Słodkość słodkiego ziemniaka potrafi mdlić. Testowałam przepis na kaszotto z kaszą gryczaną i batatami i mnie raczej nie zachwyciło. Smak słodkiego ziemniaka jest dla kuchni polskiej czymś zupełnie niezrozumiałym. W końcu to królestwo smaków kwaśnych, pieprznych i słonych. Jedynym akceptowanym słodkim dodatkiem do dań obiadowych jest suszona śliwka w bigosie. W niektórych kręgach powoli przebija się żurawina do kaczki.
Przepis:
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- Łyżka rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- Filet z dorsza
- Inne warzywa? Np. marchewka posypana imbirem lub pietruszka.
Blachę wyłożyć papierem, położyć pokrojone bataty, polać olejem, posypać rozmarynem, wybełtać coby olej był na frytkach, żeby się dobrze piekły.
Wbrew przepisowi piec około 40 min, gdy bataty będą prawie gotowe położyć kawałek dorsza, posolić, popieprzyć piec 10-15 min.
Uwagi: Zwykły ziemniak potrzebuje w piekarniku większej temperatury i więcej czasu. Pieczenie obu rzeczy na raz wymaga trochę uwagi, bo albo mamy spalone bataty albo surowe ziemniaki.
Źródło jak zwykle nieoceniona kwestia smaku:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_frytki_z_batatow/przepis.html